Na Slovensko priniesli ostatky dvoch významných svätcov z Grécka

04.11.2007 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) - V pravoslávnom katedrálnom chráme Alexandra Nevského v Prešove uložili dnes na čestné miesto ostatky dvoch významných pravoslávnych svätcov z Grécka - Jána Ruského Vyznávača a Dimitrija Solúnskeho.
Na podnet Bratstva pravoslávnej mládeže Syndesmos priniesol relikvie na Slovensko archimandrita Timotej - predstavený mužského kláštora Jána Ruského na severe Grécka neďaleko mesta Solún a svätej hory Athos na polostrove Chalkidiki. S požehnaním najvyššieho predstaviteľa Pravoslávnej cirkvi (PC) na Slovensku, arcibiskupa prešovského a celého Slovenska Jána a biskupa michalovského Georgija poputujú od 3. do 8. novembra po 12 chrámoch v mestách a obciach Prešovskej a Michalovskej eparchie PC, kde si ich veriaci uctia slávnostnými prijatiami, liturgiami a besedami o živote svätcov.
"Stáročia chránime v našich kláštoroch tieto neporušené poklady, ktorými sú sväté ostatky našich svätých mužov a žien. Ako ich ponížení služobníci prinášame pre vaše posvätenie do miestnej cirkvi na Slovensku sväté ostatky Ctihodného Jána Ruského Vyznávača a svätého veľkomučeníka Dimitrija Solúnskeho a želáme si, aby ich modlitby boli so všetkými a na božiu slávu, " uviedol Timotej.
V nedeľu po archijerejskej svätej liturgii v katedrálnom chráme Alexandra Nevského, ktorú bude slúžiť arcibiskup Ján, poputujú postupne ostatky - časť ruky Jána Ruského a čiastočka tela Dimitrija Solúnskeho - do Humenného, Sniny, Košíc, Krompách, Sloviniek, Popradu, Spišskej Novej Vsi, Michaloviec, Medvedieho, Medzilaboriec, Svidníka a Varadky.
Pravoslávna cirkev od apoštolskej doby až dodnes pripisovala veľkú úctu svätým a ich svätým ostatkom. Podľa informácie Bratstva pravoslávnej mládeže Syndesmos dodnes sa pri nich dejú zázraky ako sú rôzne uzdravenia ľudí, ktorým lekári už nedávali nádej, neplodné matky rodia zdravé deti a podobne. Ich zachované tela vydávajú príjemnú vôňu a vyteká z nich voňavý olej myro. Súčasná veda nevie tento jav objasniť.
Svätý Ján Ruský žil na rozhraní 17. a 18. storočia a trpel za kresťanskú vieru po tom, čo ho počas tureckých vpádov zajali a predali do otroctva. Svätý veľkomučeník Dimitrij Solúnsky pôsobil v 2. storočí n.l. a taktiež trpel a zomrel pre vieru.
Bratstvo pravoslávnej mládeže na Slovensku - Syndesmos je organizácia, ktorá má na Slovensku už dlhoročnú históriu a na základe skúsenosti pracuje s mládežou a pomáha tak pri jej dobrom a kresťanskom formovaní a začlenení mladých ľudí do života PC.
 

Vyberte región